![]() | |
![]() |
![]() ![]() | |
![]() | |
هنوز دانش آموزان بسیارى در جهان با زبان معلمانشان بیگانه اند | ![]() |
تهران، دبى-رسانه ها، (العربیه.نت)
حمیدرضا حاجیبابایی که در مراسم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ویژه ى بزرگداشت روز ملی پژوهش سخن مى گفت از این که کودکان غیرفارس نمى توانند با کودکان فارس در امور درسى رقابت کنند و روند تعلیم و تربیت را همگام با آنان سپرى نمایند، ابراز ناخشنودى کرد.
با این حال او بدون اشاره به راه حل مطرح شده در قانون اساسى ایران براى حل این معضل از طریق تساوى فرصتها و امکانات بین مناطق و اقوام و بکارگیرى زبانهاى قومى و محلى در مدارس و رسانه ها، تنها یادآور شد: " این گونه دانشآموزان چگونه میتوانند با دانشآموزانی که در تهران تحصیل میکنند رقابت کنند...دانشآموزی که در کلاس اول با این افت تحصیلی مواجه شود تا آخر نیز نمیتواند موفق باشد".
بنا به گزارش خبرگزارى فارس وزیر آموزش و پرورش جمهورى اسلامى ایران از یک مصوبه ى شورای عالی آموزش و پرورش ایران خبر داد که بر اساس آن سیستم آموزشى ایران به شکلى که پیش از نیمه ى دوم دهه ى هفتاد میلادى (چند سال قبل از انقلاب 1979) داشت، برمى گردد.
بر اساس این مصوبه، دوره ى راهنمایى تحصیلى (از سال ششم تحصیلى تا هشتم) وسال پیش دانشگاهى حذف مى شوند و تحصیلات ابتدایى ومتوسطه به دو دوره ى 6 ساله تقسیم مى گردد.
بنا بر گزارشهاى رسیده وزیر آموزش و پرورش ایران گفته است "توجه به مناطق محروم و چند زبانه برای ایجاد عدالت آموزشی دیگر از مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش بوده است"."
نمایشگاه سراسری کتاب ایران از پانزدهم مهر به مدت یک هفته در شهراورمیه برگزار خواهد شد. این نمایشگاه به کوشش تعاونی ناشران ایران با حضور بیش از ۱۷۰ ناشر از تمامی استانها در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی واقع در پارک جنگلی (شیخ تپه) شهر اورمیه برپا خواهد بود.
اما خبر های دریافتی حاکی از آن است که هئیت ناظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به هیچ یک از ناشرین کتابهای ترکی آذربایجانی اجازه حضور در این نمایشگاه را صادر نکرده است.
به گزارش خبرنگار گروه خبری اورمونیوز٬ انتشارات "یاران" به مدیریت حسین قلیزاده و "اختر" به مدیریت صمد آسیابانی از استان آذربایجان شرقی و انتشارات "پینار" از استان زنجان که سابقه طولانی در نشر کتابهای ترکی آذربایجانی دارند جواز حضور در این نمایشگاه را دریافت نکرده اند. از شهر تبریز تنها انتشارات "زرقلم" که ناشر کتابهای تخصصی گیاه شناسی است در این نمایشگاه حضور خواهد داشت.
از طرف دیگر٬ در حالی که فقط سه روز به مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب آذربایجان غربی باقی مانده است٬ مراکز نشری که در آذربایجان غربی به انتشار کتاب به زبان ترکی آذربایجانی توجه بیشتری دارند٬ نیز در خصوص مجوز شرکت در این نمایشگاه بلاتکلیف هستند.
اورمونیوز(۱۲ مهر ۱۳۸۸): انتشارات "یاز" اورمیه به مدیریت بهرام اسدی شاعر و نویسنده پرکار آذربایجانی در بین قریب به ۳۵ مرکز نشر فعال در استان آذربایجان غربی از جمله معدود انتشاراتی به شمار می آید که علیرغم سخت گیری های فراوان فرهنگی در آذربایجان در نشر و انتشار کتابهای ترکی آذربایجانی فعالیت می کند.
کتابهای ادبی٬ فرهنگی٬ تاریخی و اجتماعی منتشر شده از سوی انتشارات یاز اورمیه علاقمندان بسیاری در ارومیه و سایر شهرهای آذربایجان را به خود جلب کرده است.
اخیرا وبلاگ انتشارات یاز اورمیه شروع به کار نموده و علاقمندان کتاب را با آخرین محصولات فرهنگی این انتشارات آشنا می سازد. گروه خبری اورمونیوز ورود انتشارات یاز را به جمع وبلاگ نویسان ارومیه ای به مسئولان این انتشارات تبریک می گوید.
اورمونیوز(۳۰ شهریور ۱۳۸۸): در پی پخش گسترده اعلامیه های مختلف و افزایش فعالیت های اعتراضی از طرف فعالان آذربایجانی٬ در اعتراض به ممنوعیت تحصیل به زبان ترکی آذربایجانی در مدارس ایران٬ اداره اطلاعات و همچنین مراکز حراست ادارات در شهرهای مختلف اقدام به احضار و تهدید جمعی از فعالان مدنی٬ روزنامه نگاران و نویسندگان آذربایجانی کرده اند.
فعالیتهای ویژه در رابطه با روز اول مهر از قبیل دیوار نویسی، پخش اعلامیه و سی دی در منازل و ارسال پیام های کوتاه تلفنی از دو هفته گذشته شدت بیشتری یافته است. فعالان آذربایجانی از طریق این فعایتها خواستار پایان یافتن تبعیض زبانی و تدریس زبان ترکی آذربایجانی در مدارس هستند.
به گزارش خبرنگار اورمونیوز٬ در در این رابطه در شهرهای ارومیه و نقده (سولدوز) اعلامیه هایی به زبانهای ترکی، انگلیسی و فارسی پخش شده است و عده زیادی از فعالان این دو شهر غربی آذربایجان در طی روزهای گذشته به ستاد خبری اداره اطلاعات استان آذربایجان غربی احضار گشته اند. همچنین در شهر سولدوز چند از جوانان این شهر به جرم دیوار نویسی چند روز بازداشت و سپس به طور موقت آزاد شده اند.
۸۹ هنرمند از ۱۷ کشور ترک نشین جهان و ۷ منطقه ترکیه پس از کسب موفقیت در کشورها و مناطقی که در آن ساکن هستند به عنوان فینالیست در این جشنواره حضور یافتند. افراد شرکت کننده از کشورهایی مانند ترکمنستان٬ قزاقستان٬ یونان٬ فرانسه٬ آلمان٬ جمهوری آذربایجان و آذربایجان ایران به این جشنواره آمده بودند. داوری این مسابقه را اساتید هنر موسیقی عاشیقی و شعر از کشورهای جمهوری آذربایجان و ترکیه بر عهده داشتند و عاشیق عبدالکریم آلماتوو (ترکمنستان)٬ عاشیق قوربان علیاری (آذربایجان ایران) و عاشیق سئویل خیدیراووا (جمهوری آذربایجان) را به ترتیب به عنوان نفرات اول تا سوم بخش موسیقی این مسابقات برگزیدند. لوحهای تقدیر و جوایز این مسابقات و دیپلم افتخار منتخبین این جشنواره توسط شهردارهایی شهرهای بورسا و ییلدیریم کشور ترکیه در تالار باریش مانچو شهر ییلدیریم تقدیم هنرمندان عاشیق و شاعران شد. عاشیق قربان علیاری دو اثر خود با نامهای «قوزو گلنده» و «شهر میدانیندا» که اشعار آن از شاعر و عارف مشهور جهان ترک یونوس امره می باشد را در این جشنواره اجرا کرده و مورد تشویق تماشاگران قرار گرفت. جشنواره بین المللی شعرا و عاشیق ها که از سوی سازمان یونسکو نیز حمایت می شود در سالهای گذشته در شهر کونیا (قونیه) برگزار می شد.اورمونیوز(۲۷ تیر ۱۳۸۸): عاشیق قوربان علیاری هنرمند و شاعر مشهور اورمیه ای در پنجمین جشنواره بین المللی شعرا و عاشیق ها (uluslararası aşıklar ve şairler bayramı) در شهر ییلدیریم (Yıldırım) ترکیه مقام دوم بخش موسیقی و دکتر علی حسین زاده ( داشقین) شاعر و مدرس زبان و ادبیات ترکی از شهر تبریز مقام دوم بخش شعر این جشنواره را از آن خود کردند.